Ordlista för olika synfel

Myopi = Närsynthet 

Du ser suddigt på långt håll men tydligt på nära håll. Synfelet kommer oftast i tonåren, men kan dyka upp när som helst i livet. Kan även vara stressrelaterat.

 

Hyperopi = Översynthet/Långsynthet

Synfelet som är svårare att upptäcka, ger oftast diffusa symtom som man inte direkt kopplar till ögonen. Om Du är ung, ser Du alldeles utmärkt men kan dras med huvudvärk och/eller trötta ögon, ljuskänslighet är också vanligt. När du blir äldre klarar ögat ej av att korrigera synfelet själv och du kommer då se suddigt.

 

Det är mycket viktigt att felet upptäcks tidigt på små barn, annars är risken att synen inte utvecklas normalt, framförallt om det bara är synfel i ena ögat. Fyraårskontrollerna brukar fånga upp dessa barn.

 

Astigmatism = Astigmatism/brytningsfel

Skeva hornhinnor heter det på norska, vilket är en bra beskrivning. Bättre än vårt brytningsfel. Tänk Dig en rund boll som är skev, brytning i olika riktningar. Astigmatism kan man ha enbart eller i kombination med myopi eller hyperopi. 

 

Presbyopi = Ålderssynthet

Felet som Vi alla drabbas av. ”När armarna inte räcker till”. Debuterar i ca 40-års åldern, de som får problem tidigare är oftast hyperopa utan att veta

Beställ linser

hos oss!

Direkt här på webben

Öppettider

Måndag - Fredag: 9.00 – 18.00

Nästa öppna Lördag: 24/2 Kl 10 – 14


Kontakta oss

0660 - 21 10 20

info@ogrensoptik.se© 2023 Ögrens optik, alla rättigheter reserveradv