Ordlista för olika synfel

Myopi = Närsynthet 

Du ser suddigt på långt håll men tydligt på nära håll. Synfelet kommer oftast i tonåren, men kan dyka upp när som helst i livet. Kan även vara stressrelaterat.

 

Hyperopi = Översynthet/Långsynthet
Synfelet som är svårare att upptäcka, ger oftast diffusa symtom som man inte direkt kopplar till ögonen. Om Du är ung, ser Du alldeles utmärkt men kan dras med huvudvärk och/eller trötta ögon, ljuskänslighet är också vanligt. Klarar ögat ej av att korrigera synfelet själv ser Du suddigt.

 

Det är mycket viktigt att felet upptäcks tidigt på små barn, annars är risken att synen inte utvecklas normal, framförallt på ena ögat. Fyraårskontrollerna brukar fånga upp dessa barn.

 

Astigmatism = Astigmatism/brytningsfel
Skeva hornhinnor heter det på norska, vilket är en bra beskrivning. Bättre än vårt brytningsfel. Tänk Dig en rund boll som är skev. Astigmatism kan man ha enbart eller i kombination med myopi eller hyperopi. Är felet litet ger det mer huvudvärk, är det en större astigmatism får Du en sämre skärpa.

 

Presbyopi = Ålderssynthet
Felet som Vi alla drabbas av. ”När armarna inte räcker till”. Debuterar i ca 40-årsåldern, de som får problem tidigare är oftast hyperopa utan att veta