Linser

Kontaktlinser är en optiskt korrigerande bit genomskinlig plast som placeras direkt på ögat. Redan 1508 ritade Leonardo Da Vinci en variant på en kontaktlins, och blir ofta krediterad att ha hittat på den första. Det han gjorde var att fylla en glas-hemisfär med vatten som placerades direkt på ögat. Idag består en lins i de flesta fall till största delen av vatten, vilket gör att den allt som oftast inte känns alls. Idag finns det runt 125 millioner kontaktlinsbärare i världen.

 

Idag kan man korrigera de flesta synfel med kontaktlinser och det finns en mängd olika varianter att välja på. Bara för att en lins känns bra, är det inte säkert att ditt öga mår bra. Vi tillpassar den lins som passar bäst för just ditt öga.

 

Vi tillpassar de flesta typer av linser. Endagslinser, månadslinser, halvårslinser, progressiva linser eller stabila(hårda) linser. Tillsammans väljer vi ut den typ, som passar just dig, dina ögon och din livsstil bäst.

 

 

De tio vanligaste myterna om kontaktlinser

Det finns många myter om kontaktlinser, de allra flesta grundar sig på rön och fakta som inte längre är aktuella. Kanske är det någon av dessa myter som hindrat dig från att våga testa linser?


1. Kontaktlinser är obekväma

Att kontaktlinser är obekväma är en vanlig myt som hänger kvar från förr samt hos individer som inte har rätt kontaktlinser. Prata med din optiker om mer information om nyheter och innovation.


2. Kontaktlinser är svåra att ta i

Att lära sig något nytt är alltid en utmaning. Precis som när du lär dig cykla, är det många steg som måste sitta innan det blir en vana. När du får linser första gången går optikern noga igenom hur du gör, och sänder med material hem så du lär dig ordentligt!

 

3. Kontaktlinser är svåra att tvätta

Detta är ytterligare en myt från förr-idag behövs det oftast bara en vätska, och vill du låta bli att tvätta helt, finns det linser som du byter varje dag.


4. Kontaktlinser är dyra

Förr var linser jättedyrt. Idag kan du få linser på abonnemang så det inte blir samma klumpsumma. Även de dyraste linserna kostar mindre än en kaffe på stan per dag.


5. Jag är allergisk, så jag kan inte använda linser

Som allergiker kan man ha besvär vissa tider på året att ha linser-men ofta går det jättebra. Fråga din optiker om linsbruk för allergiker. 


6. Jag sportar, så jag kan inte använda linser 

Denna myt lever kvar efter rädslan att tappa sina linser vid en hastig rörelse vid sport. Idag sitter linserna på plats och ramlar inte ut. Att ha linser när man sportar gör att man inte behöver vara rädd för att förstöra sina glasögon.

 

7. Jag är för ung för linser 

Även barn kan ha linser. Det finns ingen undre gräns, det beror helt på mognaden hos barnet. 


8. Kontaktlinser kan försvinna bakom ögat

I ögat har vi en skyddande hinna som ser till att linsen inte kan halka bakom ögat. I värsta fall hamnar den bakom ögonlocken. 


9. Jag har brytningsfel så jag kan inte använda linser

Idag finns det linser som korrigerar brytningsfel, så även en astmatiker kan ha moderna kontaktlinser.


10. Jag använder progressiva glasögon så jag kan inte ha linser

Det finns progressiva linser som likt progressiva glas korrigerar synen på fler avstånd. Fråga din optiker om mer information. 

 

Så våga fråga din optiker om linser, det är ett bra komplement till dina glasögon!

Beställ linser

hos oss!

Direkt här på webben

Öppettider

Måndag - Fredag: 9.00 - 18.00


Nästa öppna Lördag: 15/6 Kl 10 – 14


Kontakta oss

0660 - 21 10 20

info@ogrensoptik.se© 2023 Ögrens optik, alla rättigheter reserveradv